trabzon sümela manastırı ulaşım

SÜMELA MANASTIRI

Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinin sınırları içinde yer almaktadır. Altındere Vadisi’nde bulunan Karadağ’ın yamacında, sarp bir kayalık üzerinde inşa edilmiş ve günümüze kadar korunarak gelmiştir. Yemyeşil bir doğanın içinde hayranlık uyandıran bir manzaraya sahiptir. Panagia Sumela (Sümela Meryemi), Theotokos Sumela gibi isimlerle anılan manastır çoğunlukla Meryem Ana ismiyle kullanılmaktadır.

Sümela Manastırı, deniz seviyesinden 1.150 metre, vadiden ise 300 metre yükseklikteki bulunmaktadır. Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Keşiş yetiştiren bir okul misyonunu taşıyan manastırı önemli kılan en önemli özellik, mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikonaya sahip olmasından kaynaklanıyordu.

Trabzon maçka transfer
Trabzon Maçka transfer hizmetleri için alantransfer.com u ziyaret edebilirsiniz.

Anlatılagelen efsanelere göre, Aziz Barnabas ile yeğeni Aziz Sophronios aynı rüyayı görürler. İncil yazarlarından olan Aziz Luka’nın yaptığı ikonanın yerini Sümela olarak görmüşlerdir. Bu ikona, Aziz Luka’nın yaptığı üç Panagia ikonasından biridir. Panagia Soumela ikonasında, Meryem, bebek İsa’yı kollarında tutmaktadır.

Azizler birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon’a gelmişlerdir. Gördükleri rüyayı birbirlerine burada anlatan azizlerin kilisenin temelini böylelikle attıkları söylenmektedir. Manastırdaki fresklerde sıkça yer alan Trabzon İmparatoru III. Aleksios’un manastırın gerçek kurucusu olabileceği düşünülse de, manastırın 365-395 yılları arasında tamamlandığının tahmin edilmesi sebebiyle, imparatorluk dönemi 1349-1390 yılları arasında olan III. Aleksios’un ancak yenileme ve bakımını yaptırmış olması çok daha mümkün görünmektedir.

Osmanlı’nın fethinden sonra manastırın statüsünde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Trabzon’daki şehzadeliği sırasında Yavuz Sultan Selim’in manastıra iki büyük şamdan hediye ettiği bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet ile birlikte birden fazla Osmanlı Hükümdarının manastırla ilgili fermanları bulunmaktadır.

Hristiyanlığın ilk döneminde inşa edilen ve inananların ilk kutsal mabetlerinden birisi olan Sümela Manastırı, içerisinde barındırdığı fresklerle ayrıca bir önem taşımaktadır. Manastırın içinde yer alan Meryem figürleri, Gürcülerin kullandığı şekilde “Gürcü Madonna” olarak işlenmiştir.

1916 ila 1918 yılları arasında Trabzon Ruslar tarafından işgal edilmişti. Manastıra da el koydukları bu yıllarda, keşişlerin başta Aziz Luka’nın ikonası olmak üzere pek çok önemli eseri yanlarında götürdükleri bilinmektedir.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 4 yıl süren restorasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra, 1 Haziran 2020’de manastırı tekrar ziyarete açmıştır. Manastırın çevresinde bulunan ve düşme tehlikesi olan kayalıklara, endüstriyel dağcılar tarafında yoğun bir gayretle çelik ağlar örülmüştür.

trabzon sümela manastırı transfer
Trabzon Sümela Manastırı transfer bilgisi için bizi arayın

Sümela Manastırına ulaşmanın en kolay yolu Trabzon Havalimanına yapılacak olan bir uçak yolculuğudur. Hangi havalimanına giderseniz gidin, oraya ulaşmanın en kolay yolu da ALANTRANSFER.COM olacaktır.

Trabzon Havaalanı güzergahlı transfer hizmeti satın almak istiyorsanız ALANTRANSFER.COM ana sayfamızdaki “TRANSFER ARA” bölümünden ya da 0 216 688 55 88 numaralı call center üzerinden tüm işlemlerinizi güvenle ve kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Yazı oluşturuldu 95

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön